in het achterhoofd


in het achterhoofd 1.0

op de achtergrond van iemands gedachten; in iemands herinnering; ergens in iemands gedachten

Algemene voorbeelden


Reizen verruimt de blik, opent een venster op de wereld, garandeert geestelijke en lichamelijke ontspanning. Met die aanbevelingen stevig in het achterhoofd vertrokken wij in de kerstvakantie naar Schwangau, een idyllisch dorpje in de Beierse Alpen.

De Standaard,

Ik herinner me andere tijden. Met wegvallende werkgelegenheid en beangstigende werkloosheidscijfers. Koppelen, half koppelen, niet koppelen. Het waren crisisachtige omstandigheden waarvoor velen een hoge prijs hebben betaald. Het is een schrikbeeld dat altijd in mijn achterhoofd zit.

http://home.szw.nl/actueel/dsp_persbericht.cfm?jaar=1998_id=41190,

In het Nederlandse taalgebied wordt de fantasy-vlag hooggehouden door schrijvers als Peter Schaap, de in 1990 overleden Wim Gijsen, en W.J. Maryson. De laatste maakt deel uit van een groot fantasy-offensief dat Uitgeverij M in maart inzet onder de titel De Erfgenamen van Tolkien. Met in het achterhoofd natuurlijk de leus big business.

http://utopia.knoware.nl/users/vanderwa/stukken/fantasy.htm

Betogers uit alle hoeken van Europa, waaronder Nederland, zullen in Genua neerstrijken om hun stem te verheffen tegen de mondialisering. Met de rellen van Göteborg nog in het achterhoofd zit de angst er goed in.

De Telegraaf,

Vaste verbindingen